Home Practice SetMaths RRB NTPC Math Practice Set

RRB NTPC Math Practice Set

by examknowledge

1. Sunil’s salary is 15 times greater than that of Sujay’s salary. Then by what percentage Nikita’s salary is lesser than that of Sunil’s salary?

A) 25                               B) 13.33                                    C) 12.34                                        D) 16.66

2. In a mixture, sugar and milk are in the ratio 4 : 5. If 7 liters of milk is added to it, then the ratio of sugar and milk in the new mixture becomes 2 : 3. What is the total quantity (In liters) of sugar in new mixture?

A) 35 liters                     B) 28 liters                                C) 42 liters                                  D) 24 liters

3. A certain sum amounts to Rs. 8400 in 2 years and Rs. 8904 in 3 years, when compounded annually at a particular rate of  interest. What is the rate of interest?

A) 6.5%                           B) 7%                                         C) 5.5%                                        D) 6%

4. A train is moving with an uniform speed. It crosses a railway platform 120 meters long in 12 seconds and another platform 170 meters long in 16 seconds. The speed of the train per second is—

A) 28.5                            B) 29.5                                     C) 28                                             D) 29

5. In a big there are coins of 25 paisa, 10 paisa and 5 paisa in the ratio 1:2:3. If there are in all Rs. 30, how many 5 paisa coins are there?

A) 140                              B). 150                                     C). 120                                          D). 240

6. Three taps can fill a cistern in 15 minutes, 12 minutes and 10 minutes respectively. The cistern being empty; all the three taps are kept open. After 3 minutes, the second tap is closed. Counting time from that moment, the cistern will  be  full in

A) 5 minutes                B) 2 minutes                             C) 3 minutes                                D) 1.5 minutes

7. A train x meter long runs at 120 km/h. If it crosses a platform (x + 12) meter long in 51 seconds, find the length of the platform?

A) 835.5                        B) 847.5                                      C) 912                                            D) 900.5

8. Three pipes A, B and C are connected to a tank. A and B together can fill the tank in 12 hrs, B and C together in 20 hrs and C and A together in 15 hrs. In how much time will each pipe fill the tank separately?

A) 10 hrs, 15 hrs, 30 hrs           B) 20 hrs, 15 hrs, 60 hrs                      C) 20 hrs, 30 hrs, 60 hrs                    D) 20 hrs, 30 hrs, 45 hrs

9. The simple interest on a sum of money will be  Rs. 225 after 3 years. In the next 5 years principal becomes 3 times what will be the total interest at the end of the 8th year?

A) Rs. 1250                  B) Rs. 1330                                C) Rs. 1360                                    D) Rs. 1350

10. Find the largest number which divides 62, 132 and 237 to leave the same remainder in each case

A) 35                              B) 25                                          C) 45                                              D) 55

Answers : –  (1) D,  (2) B,  (3) D,   (4) A,  (5) B,   (6) D,    (7) B,    (8) C,     (9) C,      (10) A

You may also like

Leave a Comment